Sök:

Sökresultat:

3374 Uppsatser om Vćrdande samtal - Sida 1 av 225

Tidiga och förebyggande samtal

Tidiga och förebyggande samtal -syftet med arbetet var att undersöka vilka samtalsformer som anvÀnds för att ge barn specialpedagogiska förebyggande och tidiga insatser.Jag vill belysa olika former av samtal det vill sÀga ÄskÄdliggöra olika förgreningar och inriktningar pÄ samtal som sker i barns vardagliga miljöer.Metoden Àr en kvalitativ forskningsintervju som bygger pÄ sju yrkesverksammas bilder av sina arbetssÀtt med samtal i sitt dagliga yrkesverksamma liv. Sammanfattningsvis visar resultaten av min undersökning att samtliga intervjupersoner arbetar medvetet med samtal av olika former för att förebygga och ge tidiga insatser till barn och deras familjer..

"de va ju jag som va syndaren va?" : En analys av ju i vardagliga samtal

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka anvÀndningen av "ju" i vardagliga samtal. Det primÀra materialet för undersökningen Àr dÀrför en ljud- och bildinspelning av ett vardagligt samtal mellan tre unga kvinnor. Ur detta samtal analyseras en sekvens dÀr "ju" förekommer med samtalsanalys (CA) som metod. Analysen visar att den frÀmsta funktionen hos "ju" i denna sekvens Àr att skapa gemenskap och engagemang..

Genus i barns samtal : En observationsstudie med ljudinspelningar av förskolebarns samtal med varandra.

Mitt examensarbete handlar om hur förskolebarns samtal med varandra rekonstruerar, samt ger uttryck för genus. Jag utgÄr frÄn ett socialkonstruktivistiskt, poststrukturalistiskt och i synnerhet ett queerfeministiskt perspektiv. För att möjliggöra detta arbete har jag anvÀnt mig av ljudinspelningar och observation som metod, som fÄngat upp förskolebarns samtal med varandra..

LÀrarens kÀnsliga samtal

Syftet med den hÀr uppsatsen har varit att undersöka och beskriva lÀrares upplevelser av att leda kÀnsliga samtal med förÀldrar och elever. Med kÀnsliga samtal avses samtal som vÀcker starka kÀnslor, t ex av oro eller ilska, hos deltagarna. Ramen kan vara ett utvecklingssamtal, eller annat elevvÄrdande samtal. Jag har intervjuat fem lÀrare pÄ grundskolans senare Är och pÄ gymnasiet och anvÀnt en halvstrukturerad intervjuguide. Resultatet har analyserats med hjÀlp av Antonovskys teori om KASAM och ett salutogent tÀnkande.

SvÄra samtal - en del av sjuksköterskans vardag : En intervjustudie

I det dagliga arbetet och som en del av omvÄrdnaden mÄste sjuksköterskan samtala med patienterna. Samtal kan vara vÀldigt svÄra, vissa samtal Àr svÄrare Àn andra. För att oerfarna sjuksköterskor lÀttare skall kunna relatera och hantera dessa samtal i yrkeslivet var syftet med studien att beskriva vad sjuksköterskor anser vara det svÄraste i svÄra samtal. Ett fÄtal studier beskriver vad sjuksköterskor anser vara svÄra samtal och ingen studie har funnits som beskriver vad de anser vara det svÄraste i dessa samtal. En kvalitativ metod valdes och innehÄllsanalys anvÀndes som metodanalys.

AnvÀndningen av samtal i historieundervisningen

Vi har valt att skriva om lÀrares syn pÄ samtal i klassrummet, och hur samtalet kan anvÀndas som en metod i undervisningen. Vi tar Àven upp varför lÀrarna anvÀnder sig av samtal eller varför de inte gör det. Genom vÄra intervjuer försöker vi tolka vilken kunskapssyn de olika lÀrarna har och varför de vÀljer att bedriva sin undervisning sÄ som de gör. Vi har tagit del av olika teorier kring samtalsmetodik och anvÀnder oss av dem nÀr vi analyserar resultaten vi fÄtt fram genom vÄra intervjuer. Det vi kan se Àr att lÀrarna vi har intervjuat har en varierande syn pÄ samtal vilket pÄverkas av faktorer som tid, gruppsammansÀttningar och kunskapssyn.

Sjuksköterskors upplevelser av att anvÀnda motiverande samtal inom vÄrden : En intervjustudie

Syftet med studien var att beskriva sjuksköterskors upplevelser av att anvÀnda motiverande samtal inom vÄrden. Motiverande samtal anvÀndes till en början inom beroendevÄrden men anvÀnds idag för att motivera alla typer av livsstilsförÀndringar. Studien genomfördes som en kvalitativ intervjustudie med Ätta deltagare som arbetade pÄ ett sjukhus i Mellansverige.Samtliga deltagare hade gÄtt en kurs i Motiverande samtal och anvÀnde det i sitt dagliga arbete. Resultatet redovisades utifrÄn studiens syfte och visade att deltagarna upplevde att motiverande samtal ger dem en trygghet att luta sig tillbaka pÄ, dÄ de fÄr en tydlig ram pÄ hur samtalet skall utformas. Deltagarna upplevde att det var svÄrt att ta till sig och anvÀnda motiverande samtal i början.

SvÄra samtal : chefers uppfattning och hantering av svÄra samtal.

Uppsatsen syftar till att belysa det svÄra samtalet mellan chef och medarbetare i arbetslivet. Att hÄlla i svÄra samtal Àr en chefsuppgift som författarna anser bör uppmÀrksammas. Undersökningen som gjorts Àr en kvalitativ semistrukturerad intervjustudie dÀr fem chefer och fem personalchefer deltagit och delgivigt sina tankar och funderingar kring hur de arbetar med svÄra samtal. Resultatet visar att det finns olika samtalskategorier som anses vara svÄra. Det samtal som respondenterna ansÄg var svÄrast att hÄlla var det att framföra kritik till medarbetare, dÀrefter kom missbrukarsamtal.

Det pedagogiska samtalet : - en studie av förskollÀrares samtal med barn

Studiens syfte har varit att studera hur nÄgra förskollÀrare förhÄller sig och bemöter barnen i det pedagogiska samtalet samt hur förskollÀraren kan göra för att skapa ett gott samtal. Studien har tagit utgÄngspunkt ifrÄn observationer, dÀr Àven intervjuer har anvÀnts som ett komplement för att identifiera förskollÀrarnas edagogiska samtal med barn. FörskollÀrarna i studien har ett medvetet örhÄllningssÀtt gentemot barnen dÀr de aktivt lyssnar och Àr engagerade i det arnen har att sÀga och dÀr de strÀvar efter ett givande samtal med barnen. För att pÄ ett bra pedagogiskt samtal med barnen behövs ett bra förhÄllningssÀtt hos örskollÀraren dÀr de har förmÄgan att balansera sitt sÀtt att bemöta barnen utifrÄn en dominans de har som vuxna och den tid som finns i verksamheten..

Samtal i undervisningen : En studie kring tre lÀrares instÀllning till och anvÀndning av samtal i undervisningen

Syftet med detta examensarbete har varit att undersöka hur tre lÀrare arbetar med samtal som metod i undervisningen och deras instÀllning till samtal i undervisningen.För att undersöka detta har vi anvÀnt oss av intervju och observation. Vi intervjuade först respektive lÀrare, för att sedan observera dem under tvÄ tillfÀllen.Resultatet visar att alla lÀrarna Àr postivt instÀllda till samtal i undervisningen. Flera av lÀrarna anvÀnder samtalet i undervisningen men ofta i form av kontrollfrÄgor, som syftar till att ta reda pÄ vad eleverna kan eller vet. Det finns vissa brister i anvÀndandet av samtal som metod, dÀr den viktiga dialogen inte lyfts fram.Resultatet av studien visar att lÀrarna ofta Àr medvetna om samtalets betydelse, men det anvÀnds i olika hög grad i undervisningen av de undersökta lÀrarna..

Motiverande samtal, en hjÀlp pÄ vÀgen : Kan motiverande samtal stödja personer med narkotikamissbruk?

Narkotikamissbruk Àr ett folkhÀlsoproblem i Sverige. Allt fler personer med denna problematik söker hjÀlp och stöd med hjÀlp frÄnsjukvÄrden. Motiverande samtal(MI)Àren samtalsmodell som sjuksköterskoranvÀndersomettverktygför att ge stöd till personer mednarkotikamissbruk, dettaför atthjÀlpa dem att finna motivation till attreducera sittmissbruk. Syftet med litteraturstudien var att belysa om motiverande samtal kan stödja personer med narkotikamissbruk. Litteraturstudien genomfördes med hjÀlp av 14 artiklar som bearbetadesoch sammanstÀlldesför att fÄ fram ett resultat.

VAD ÄR SVÅRT MED SVÅRA SAMTAL? : En kvalitativ studie om chefer upplevelser och kĂ€nslor kring svĂ„ra samtal

Syftet med denna studie var att belysa vilka samtal chefer upplever som svÄra att hÄlla med sina medarbetare och vad i dessa samtal som uppfattas som svÄrt. I studien undersöktes Àven pÄ vilket sÀtt erfarenheter kan ha en pÄverkan pÄ det svÄra samtalet.Studien har undersökt forskningsomrÄdet utifrÄn en kvalitativ approach och utifrÄn en fenomenologisk ansats har tio chefer intervjuats utifrÄn en semistrukturerad intervjuguide om hur de upplever svÄra samtal i sin yrkesroll. Resultatet har analyserats utifrÄn socialpsykologins teori social kognition och Carl Hovlands kommunikationsmodell. UtifrÄn de fyra huvudteman som framkom i analysen visade resultatet pÄ att chefer upplever att samtal som rör medarbetarnas hÀlsa och vÀlmÄende Àr de samtal som upplevs som svÄra dÄ cheferna har en nÀra relation med sina medarbetare. Vidare visade resultatet att informanterna upplever att deras tidigare erfarenheter har stor pÄverkan för hur de upplever och genomför svÄra samtal med medarbetare..

En studie om samtalets betydelse i ett skönlitterÀrt temaarbete

Syftet med denna studie Àr att undersöka om samtal kring skönlitteratur bidrar till förskolebarns lÀrande samt hur pedagoger i förskolan arbetar för att inkludera samtal i ett skönlitterÀrt temaarbete. I studien har uppstarten av ett skönlitterÀrt temaarbete med fokus pÄ samtal har under ett flertal tillfÀllen observerats pÄ en förskoleavdelning, dÀr det endast gÄr femÄringar. I observationerna har det bland annat fokuserats pÄ en pojke som under observationernas gÄng tydligt visar att ett lÀrande kan ske utifrÄn samtal kring skönlitteratur..

Titta vad du kan Axel! : En observationsstudie kring mÄltidssamtal i förskolan

Studiens syfte var att beskriva och analysera pedagogers samtal med barn vid mÄltidssituationer i förskolan. För att besvara studiens syfte gjordes videoobservationer av pedagoger och barn vid tre luncher och tre mellanmÄl. Materialet transkriberades i sin helhet och analyserades kvalitativt och kvantitativt. I uppsatsen behandlades det sociokulturella synsÀttet pÄ lÀrande och behaviorismen samt internationell och nationell forskning som beskrev mÄltidssamtal utifrÄn olika synvinklar. Tillsammans anvÀndes detta som verktyg i analysen av de resultat som framkommit ur observationerna.

Samtalsanalys - en analys och jÀmförelse av skrivna och talade samtal

I uppsatsen analyseras och jÀmförs skrivna och talade samtal.Mellan dessa tvÄ typer av samtal finns en rad skillnader sÄsom turtagning, uppbackningar och samtalsöppningar. Dessa regler Àr nÄgot som man inte tÀnker pÄ i de talade samtalen, de sker som en reflex. I de skrivna samtalen Àr det mer fritt vad det gÀller regler och pÄ MSN Àr man inte lika bunden till samtalet som i det talade. Uppsatsen visar att de talade samtalen Àr en bÀttre form av samtal dÄ de Àr mer personliga och man kan lÀsa av varandra pÄ ett enkelt sÀtt medan: MSN Àr opersonligt och man kan inte veta riktigt sÀkert pÄ vilket humör samtalspartnern Àr utan att frÄga..

1 NĂ€sta sida ->